Matshopping på den lokala marknaden i Moalboal. Mangon är helt otrolig!
 
Färsk tonfisk som vi vågade oss på att göra sashimi av - blev jättegott!
 
Dagens lunch blev McDonald´s filipinostyle - riset kommer förpackad som en cheesburgare. 
 
Vi åkte till White beach en stund.
 
29-gradigt vatten är helt okej trots lite mulen himmel. 
 
Vi träffade några nya kompisar på stranden!
 
Funderade på att ta med denna lilla parveln hem, bra med en vakthund!
 
Dagarna bara flyger iväg här känns det som! Igår flyttade vi in i vårt hus och det känns bra än så länge. Vi gjorde två dyk på morgonen och sen fick vi ledigt för att flytta. Allt gick smidigt och väl där packade vi upp våra saker och sedan slappade vi i några timmar. Kvällen bjöd på födelsedagsmiddag för Barbora, vår underbara dykintruktör! Vi träffades ett gäng på Chilibar och när vi kom dit upptäckte vi att ett annat gäng hade tagit vår bordsreservation. Detta visade sig dock inte vara några problem då vi helt enkelt flyttade ihop alla borden och det blev en rejäl fest av det hela! Amerikaner, britter, kanadensare, sydafrikaner, svenskar och tjecker - 99,9 % är dykare och här för att leva livet. Det blev en väldigt lyckad kväll! Efter god mat, tårta och lite för många shots (vi var ju tvugna att fira både födelsedagsbarnet och att vi har en ny lya) tog vi oss hem och sov gott i våra nya sängar. 
 
Idag har vi varit lediga för första gången sen vi kom hit. Vi har spenderat dagen till stor del på en hyrd moped då vi har åkt och shoppat och varit en sväng till White beach. På stranden möttes vi av glada ungar och världens gulligaste hundvalpar. Vi stannade inte så länge, för vädret blev halvdant och vi ville inte åka hem i spöregn. Halvvägs hem gick mopeden sönder, men då kom en hel hög med människor till vår undsättning. Det är så det funkar här, alla hjälper alla och det är helt fantastiskt. Vi fick till och med en liten lektion i visaya på köpet medans dom mekade med vår moped! När vi kom hem en stund senare lagade vi vår första måltid i nya huset, sashimi gjord på tonfisk med ris, soya och wasabi. Att laga egen mat känns kul men också lite svårt då vårt kök verkligen inte är stort. Sen är det så att en inte alltid har vatten i kranarna, utan mest på morgonen och kvällen vilket gör att en måste tänka lite i förväg. Livet här rullar på lite speciellt ibland, men det är bara att rulla med efter bästa förmåga!  
 
Nu sitter vi utanför the Coffee shop (dom har det godaste kaffet, dom bästa pannkakorna och den snällaste ägaren) och snyltar på deras internet. Dom har till och med stängt, men ägaren sa att vi fick sitta på uteserveringen och använda hur mycket internet vi ville. Vi har inget internet hemma än, men förhoppningsvis får vi det om någon vecka! Det är ovant att vara helt avskuren från omvärlden, men det är kan nog vara lite nyttigt också.
 
Idag har varit en toppenbra dag, förutom att jag har fått ont i mitt vänstra öra helt utan anledning. Vill gärna att det känns bättre imorgon då jag inte vill ha/orkar med/har tid med öroninflammation. Knaprar ipren och hoppas att det ska hjälpa. Antagligen så kommer jag inte få dyka imorgon, vilket suger då en är får lite abstinens efter noll dyk idag. Men det måste bli helt bra innan jag hoppar i vattnet igen. Det är tråkigt att trumhinnorna ska vara så känsliga!
 
Det är snart dags att bege sig hemåt för imorgon är det tidigt upp som gäller. Vi ställer klockan på 07.00 då vi ska vara på Quo Vadis klockan 08.30. Det är inte bara lata dagar och häng på stranden här inte!
Halvdålig (heldålig) video från lite poolskills och mitt första dyk.

Frukost på Lantaw innan första morgondyket, hyfsat trött. 
 
Söta Emma innan andra dyket, preppar inför Fish ID-dyk.
 
Såhär glad kan en vara efter en timme med fiskarna!
 
Vår båt. 

Idag har vi blivit klara med Advanced! Kursen fungerar lite som en fördjupning på sådant du redan lärt dig. Det är lite olika vad som ingår, men vi fick dyka djupdyk för första gången (30 meter), nattdyk, göra peak performance buoyancy, lära oss navigation och sen fick vi också testa på lite identifiering av fisk. Det sistnämnda var faktiskt svårast. Det känns som det finns tusen olika varianter av samma sorts fisk, och att identifiera vilken det är och sen komma ihåg tecknet för nämnd fisk kan vara knepigt. Men vi kommer definitivt kunna stila med vårt fisk-teckenspråk när vi kommer hem. 
 
Nattdyket gjorde vi igår och det var superhäftigt. Vi gjorde ett stranddyk när solen gick ner, så vi fick gå ner i vattnet medans det fortfarande var lite ljust ute vilket gjorde det mycket mindre läskigt. Väl nere blev det totalt kolmörker. En fick förlita sig på sina ficklampor, men efter 20 minuter ungefär gick min lampa sönder. Det löstes dock lätt genom att jag fick en reserv av intruktören. Men sen gick Emmas lampa sönder och även den sista reserven. Men det var inga större problem att ta sig tillbaka! Vi fick bland annat se pygmésjöhästar (världens sötaste lilla grej alltså, googla!) och mandarinfiskar.  
 
Djupdyket gjorde vi också igår och det gick bra det med. Ska jag vara ärlig så var det inte så speciellt att vara nere på 30 meter om en jämför med dom 15-20 meter som vi brukar ligga på i vanliga fall. En använder sin luft 4 gånger snabbare på 30 meter så bottentiden förkortas ganska rejält. 
 
Idag fick vi ledigt efter våra morgondyk vilket var skönt, vi har bara legat och slappat på vårt rum. Vi ska väl strax ut och käka middag och när vi kommer tillbaka är det dags att packa ihop våra grejor för imorgon flyttar vi till vårt hus! Vi ska hyra ett alldeles nybyggt hus med två sovrum, kök och schysst veranda. Ska bli så skönt att flytta till något helt eget och som vi faktiskt kan göra lite mysigt och känna oss hemma i! Där vi har bott nu har funkat jättebra men det ska bli skönt att komma härifrån också. Längtar efter att kunna laga frukost hemma och kunna lägga sina kläder på hyllor. Snart så! 

Påväg till Pescador Island

Drömmen för dykare!

Dagen blev inte riktigt som tänkt. Meningen var att vi skulle göra tre dyk, men jag kände redan under första dyket att det gjorde ont i öronen när jag tryckutjämnade. Detta kan betyda att jag har en öroninflammation på gång. Därför dök inte jag andra dyket och har fått ledigt resten av dagen. Förhoppningsvis är det bättre imorgon, så jag kan dyka som vanligt. Är det inte bättre får jag helt enkelt vila öronen mer. Allt för att slippa värre problem. Det är så tråkigt när jag inte kan göra det jag kom hit för, men det blir inte bättre av att strunta i smärtan och bara köra på. 

Dyket idag var för övrigt helt fantastiskt. Otroligt vackert och trots öronproblem så drog jag faktiskt ner min luftförbrukning en aning! Ett vanligt problem för nya dykare är att en gör åt onödigt mycket luft så en inte kan vara under vattnet lika länge. Men det verkar gå åt rätt håll för mig vilket känns bra! Önskar att jag kunde visa lite mer hur det ser ut under ytan, har blivit riktigt sugen på att köpa en GoPro så en kan få lite schyssta filmer! 

I skrivande stund sitter jag på Chilibar (favoritstället) och väntar på Emma som är och får sig en pedikyr. Om en timme ska vi gå och kolla på ett hus som förhoppningsvis kommer vara vårt ikväll!