Bild från gårdagens dyk vid Umbrella.
 
Vi hade hand om Barbs kamera - många bilder på oss istället för på fisk. 
 
Några undervattensdjur lyckades dock fastna på bild ändå, här en lugn sköldpadda. 
 
Baby sweet lips.
 
Scorpionfish.
 
Vi blev äntligen färdiga med kurs 4 av 5 för några dagar sedan, nämligen Rescue Diver. Så nu är vi Dive Master Trainees vilket är den längsta och besvärligaste kursen. Men vi kämpar på! Både Emma och jag har fått guida några dyk var (för er som inte vet så jobbar en Dive Master som guide under dyken, vilket betyder att man har ansvaret för x antal dykare, man bestämmer hur dyket ska gå till, och under tiden ska man försöka peka ut så mycket fint som möjligt så alla ska ha ett bra dyk) vilket är jättekul men också lite läskigt! Bara en sådan sak som att simma först i gruppen gör att man blir osäker och det gäller att hålla koll på både luft, djup och var båten tar vägen - vilket kan vara svårt. Men det är bara öva, öva, och öva så vi blir bekväma och självsäkra. 
 
Idag har jag och Emma tagit en tripp till Cebu för att fixa med visum. Vi hade en väldigt seg start i morse då vi var ute igår kväll (gratis öl och mat på Chili - vore ju dumt att tacka nej) och så hade vi inte förberett något alls så vi glömde lite saker och missade lite bussar, men ingen skada skedd! Allt gick bra och vi hade till och med tid för lite shopping innan vi satte oss på världens trängsta, svettigast och vällfyllda lilla buss ni kan tänka er, för en 3-timmars resa tillbaka till Moalboal. 
 
Nu är det dags för mig att sova - på schemat står morgondyk och väckarklockan är ställd på 07.00. Good times! 
 
Vi var ett rejält gäng som hoppade på varsin moped i tisdags, det var dags för utflykt!
 
Vi åkte till Oslob för snorkling med valhajar, coolt och lite läskigt!
 
Världens största fisk, det finns historier om folk som sett valhajar som varit över 14 m långa. 
 
Dom är väldigt stora, man är inte så kaxig när dom simmar rakt emot en!
 
Efter lunchpaus tog vi oss vidare mot Osmena peak, men inte utan avbrott för vägen var avstängd en timme pga. arbete i bergen. 
 
Vi tog oss till slut fram på hemska grusvägar men med fantastisk utsikt. 
 
Glada brudar! 
 
Vi hittade Batdog uppe i bergen.  
 
Dags att hoppa av mopparna och börja vandringen upp till toppen!
 
Så värt slitet att komma upp i bergen när vi möttes av detta! 
 
Uppe på toppen, det blev några töntiga bilder med dykkompisarna!
 
Fina Emma!
 
Galet högt och galet fint trots lite dåligt väder!

Hade en otroligt härlig dag i tisdags då vi var ett gäng ute på äventyr! Jag, Emma, pappa, Lars, vår intruktör Barbora och hennes kompisar åkte först till ett ställe som heter Oslob för att snorkla med valhajar och sedan körde vi vidare till Osmena Peak som är den högsta punkten här på Cebu. Vi hyrde varsin moppe och drog iväg vid 7-tiden på morgonen. Väl framme i Oslob var det bara att dra på sig mask och fenor och hoppa i vattnet! I Oslob matar man valhajar, så varje morgon dyker det upp ett gäng som får i sig bra med käk i utbyte mot att turister kommer och tar en liten simtur med dom. Tycka vad man vill om hela grejen, men det var häftigt och något jag skulle kunna tänka mig att göra igen! 
 
Vi tog en lunchpaus efter snorklingen och sedan begav vi oss vidare mot Osmena Peak! Det var lite knepigt att ta sig dit, speciellt då vi fick två punkteringar på vägen. Vägarna upp till toppen var smala, gropiga grusvägar med rullgrus överallt. Men det gick bra och det var så värt det för utsikten var fantastisk! Det går inte att förstå riktigt hur högt det var genom att bara se på bilder utan det är något som måste upplevas. När vi tagit våra kort uppe på toppen, andats in lite bergsluft och "fikat" började vi resan hemåt igen. Eftersom vi blivit lite sena från diverse punkteringar hann det bli mörkt medan vi körde hemåt men det var spännande att ta en tur genom bergen i kolmörker. 
 
När vi kom hem hade vi allihopa galet ont i rumpan från att ha suttit på våra mopeder praktiskt taget hela dagen, men det var det värt för vi hade en toppendag!
Ett av dyken vi gjorde med pappa, här på väg ner. 
 
 
 
Det finns så mycket att se under ytan!
 
Dagarna bara rullar på här! Vi dyker, dyker, dyker och sen dyker vi lite till. Det är så jäkla härligt och en får se så mycket häftigt! Idag har vi gjort två dyk (bilderna är inte från idag utan igår) som båda var toppen! Första dyket var alldeles glasklart, det är så härligt när det är bra sikt. Det var bra sikt under det andra dyket också men eftersom det var ett dyk där ett stort sardinstim simmar runt blir det lite "smutsigare" i vattnet.
Vi får passa på att hänga i vattnet nu, då det är en tyfon på väg. Först fick vi höra att tyfonen kommer vara lika stor som Haiyan som inträffade förra året, men imorse fick vi lite mer information och tydligen kommer vi slippa det värsta! Så som tur är kommer den inte dra över så hårt just här men vi kommer fortfarande få en massa regn och ordentliga vindar. Det kommer få vattnet att röra sig ordentligt så det kommer nog vara några dagar med väldigt dålig sikt efter tyfonen. 
 
Pappa och Lars började sin resa hemåt idag vilket känns sådär, har varit kul att ha dom här! Men en vet ju aldrig, dom kanske kommer och hälsar på igen om inte allt för lång tid. Lars har varit jätteduktig och tagit supermycket bilder och alla bilder ovanför har han knäppt! Som vanligt snyltar jag då jag är sämst på att ta kort.
Nu ska vi laga lite mat här och sen blir det nog bara lite häng hemma, för idag är vi sega av någon anledning!